Installation af FoCal detektoren på CERN (SoMe)

Niels Bohr Institutet
196 views
PROJEKTER MED STUDERENDE: Studerende på Niels Bohr Institutet deltager i forskellige forskningsprojekter på fysikuddannelsen, og et af dem involverer High-Energy Heavy Ion (HEHI) gruppen på Niels Bohr Institutet, der er involveret i et internationalt eksperiment med udvikling af en partikeldetektor til ALICE eksperimentet ved CERN. De studerende tager del i design, konstruktion, test og optimering af detektoren sammen med forskerne.

FoCal detektoren

Detektoren består af to såkaldte kalorimetre, nemlig FoCal-E til måling af energi af elektromagnetiske partikler (elektroner og fotoner) og FoCal-H til måling af såkaldte hadroner. Mere om hadroner på WIKI her >>

FoCal-E og FoCal-H er placeret i forlængelse af hinanden, det vil sige, at partiklerne først detekteres i FoCal-E, og derefter i FoCal-H detektoren.

  • FoCal-E er et såkaldt sandwich-kalorimeter, og FoCal-H kalder vi et spagetti-kalorimenter.
  • FoCal-H detektoren bliver udviklet på Niels Bohr Institutet i samarbejde med samarbejdspartnere fra Bulgarien, Finland og Polen.

Den endelige detektor skal være færdig til installation i ALICE i 2028, hvor det skal anbringes i en forlæns retning, det vil sige nær strålerøret, hvor partikler strømmer ud ved små vinkler i forhold til den oprindelige partikelstråles retning. 

Test-beam på CERN

En del af den lange designfase af FoCal-H, som de studerende er involveret i, består i at kvalitetsteste prototypen.

Se hele Temasiden om FoCal detektoren  og videoer på NBI hjemmesiden
 
Produceret af:
 NBI Kommunikation